Vinkokta musslor
Det finns vissa rätter som jag bara kan riktigt längta efter ibland, vinkokta musslor är en sådan. Det fick bli fredagsmiddag då lördagen ägnades åt middag hos goda vänner. 
Att smaka av är a&o i matlagning och gärna många gånger då det ibland tar tid för kryddor att sätta sig. Vätskan du kokar musslorna i måste smakas av flera gånger så rätt balans finns likaså när du ska reda och koka ner vätskan efter kokningen.
Då vi båda gärna vill ha lite hetta i musslorna väljer vi ofta chiliflakes som alternativ till färsk chili då den fäska chilin ofta kan vara svår att få rätt balans i hettan med.
 
Vinkokta musslor
2 port
1 nät blåmusslor
5 dl vitt vin
1/2 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
Chiliflakes 
Fisksås
1 dl vispgrädde 
Smör
Rapsolja
Persilja
Salt
 
Klipp upp nätet och skölj musslorna några gånger i kallt vatten. De skadade musslorna och de som inte stänger sig när du knackar på dom kastar du.
Fräs lök och vitlök i smör och rapsolja och häll på vinet. Koka upp och krydda med chiliflakes, en nypa salt, persilja och en liten skvätt fisksås, smaka av.
Se till att det kokar ordentligt innan du lägger i musslorna och på med lock. Låt koka till musslorna öppnar sig ca 4-6 minuter beroende på storlek på musslan.
Sätt durkslaget i en bunke och häll över musslorna och vätskan. Häll vätskan tillbaka i kastrullen och tillsätt vispgrädden. Smaka av med ev lite fler chiliflakes, salt och fisksås och låt koka ner en aning och red därefter vätskan.
Häll tillbaka musslorna och och strö över lite persilja och servera direkt med lite vitlöksbröd.
 
Till detta drack vi en Riesling som var anpassat för skaldjur, dock tyckte vi att det var aningens sött.
Lycka till och smaklig spis!
(null)
 
(null)