Grillade kamben med tillbehör
Det blev ett hopplock av flera favoriter till huvudrätt, grillade kamben, bbq-sås, chilimajo, spetskålsallad och mango och avokadosallad. Spetskålssalladens recept hittar du under inlägget publicerat 30 oktober 2018.

Med många olika tillbehör tar det lite tid i köket vilket är det vi uppskattar med matlagning. Läsandet och avsmakandes av recepten är så mysigt och härligt. Det som tar längst tid är kokandet av kambenen vilket rekommenderas då de blir fantastiskt möra och fina och tar dessutom kortare tid på grillen.

Grillade kamben
Kamben
1 lagerblad
10 st svartpepparkorn
Salt, rikligt, vattnet ska smaka salt
Chiliflakes 

Dels kambenen på mitten och lägg i en stor kastrull, fyll på med vatten så benen täcks. Salta rikligt och lägg i ett lagerblad, svartpeppar och chiliflakes. Hur mycket chiliflakes bestämmer du själv beroende på om du gillar hetta och vad du väljer att använda för glaze och tillbehör. Låt koka i ca 50 minuter.

BBQ sås/glaze
6 port
2 vitlöksklyftor
3 grillande paprikor på burk
1 dl ketchup 
4 msk mörkt muscovadosocker 
2 msk rödvinsvinäger 
2 msk japansk soya
1 msk dijonsenap 
1 msk mald ingefära 
2 tsk liquid smoke
1 krm cayennepeppar 
Salt
Svartpeppar

Mixa den grillade paprikan i en matberedare, skala och riv vitlöken. Blanda samman alla ingredienser utom salt och peppar i en kastrull och låt småkoka i ca 25 min. Smaka av med salt och peppar. 

Såsen är god att dippa pommesfrites och grönsaker i spara därför lite bredvid och häll därefter resten i en påse tillsammans med kambenen. Låt marinera under tiden du gör övriga tillbehör därefter grillar du benen snabbt.

Chilimajo
1 äggula
1 tsk vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1 dl neutral olja
1-3 msk sambal olek

Vispa äggula, vatten och vinäger och tillsätt sakta oljan under smal stråle samtidigt som du vispar. Smaksätt med sambal olek till den hetta du önskar.

Mango och avokadosallad
1 mango
1 avocado
1 chilifrukt
1 lime
Salt
Olivolja

Tärna mango och avocado och lägg i en skål. Strimla chilifrukten och pressa limen över salladen. Ringla lite olivolja över samt salta några korn.

Servera med valfri potatis, vi valde pommesfrites för möjligheten att dippa i BBQ sås samt chilimajo. 

Till dryck blev det rödvin, Ecologica vilket är ett vin som är ganska milt då vi har mycket andra smaker. 
Smaklig måltid.
(null)